Overhemden-de verschillende soorten

 

 

Klik hier voor mooie overhemden (gratis verzending)

 
Iedereen heeft wel een overhemd in de kast hangen en veel mensen dragen dagelijks een overhemd. Dit komt vooral omdat overhemden bij bijna iedere gelegenheid wel gedragen kunnen worden en er veel verschillende modellen, stoffen en kleuren zijn, zodat er voor iedereen wel iets moois te vinden is waar hij of zij zich lekker bij voelt.

Hoe komt het dat een kledingstuk dat eigenlijk gewoon bestaat uit een stuk stof met een  boord, een voorsluiting en manchetten toch zoveel variatie kan geven. Door de vele verschillende soorten kragen, boorden en manchetten is er juist veel verscheidenheid in de overhemden.

De boorden

Met de boorden van een overhemd of blouse bedoelen we gewoon de kraag. Ik zal de bekendste boorden hieronder opsommen:

Klassiek boord: wordt meestal gebruikt onder een pak en in combinatie met een stropdas.

Wide spread boord: komt overeen met de klassieke boord, maar is meer geschikt voor wat dikkere stropdassen en lossere knopen. De punten van de boorden steken ver naar buiten.

De Cut-away boord: De punten van de boord wijzen nog verder weg van elkaar dan de wide-spread boord.

Button-down boord: De boord wordt met knoopjes vastgemaakt aan het voorpand van het overhemd, zodat deze niet los zitten. Dit is een informeler overhemd en wordt meestal niet onder een pak of colbert gedragen. Het vastzetten van de knopen is ontstaan omdat deze overhemden tijdens het spelen van polo werden gedragen en de boorden vastgemaakt konden worden en de boorden op de plaats werden gehouden. Nadat deze boorden in 1896 geïntroduceerd werden door de Brooks Brothers, werden ze eerst alleen maar gebruikt bij overhemden die gedragen werden tijdens het sporten. Naderhand werden de overhemden meer algemeen gedragen en nu worden ze door iedereen in hun vrije tijd gedragen.

Tabboord: Is een staande boord die de das strak opsluit door middel van een lusje onder de das.

Wit boord: de naam zegt het natuurlijk al.  Dit is een wit boord, terwijl de rest van het overhemd gewoon een kleur heeft.

Vadermoordenaar: dit soort boorden zie je vooral onder een smoking.

Manchetten

Ook de manchetten kunnen het overhemd een andere “look” geven. De manchetten zijn de uiteinden van de mouwen en hier bestaan twee verschillende uitvoeringen van: de enkele manchet en de dubbele manchet.

De enkele manchet is de standaard manchet en de dubbele manchet, ook wel de French cuff genoemd, is wat formeler. Om de manchetten van de dubbele manchet bij elkaar te houden worden manchetknopen gebruikt.

Daarnaast zijn er nog vele dingen die een overhemd uniek kunnen maken.  Zoals het model van het overhemd. Zit het wat ruimer en losser om het lichaam heen of is het een strakker model.  Wel of geen borstzakken en lange of korte mouwen maken een overhemd ook uniek.

En natuurlijk wat het meest in het oog springt, zijn de kleuren van de stof en de versieringen of prints die er op aan gebracht zijn.

Dit was een korte inleiding om mee te beginnen. In de toekomst zullen er nog veel verschillende modellen overhemden voorbij komen op dit blog en ga ik foto’splaatsen bij de verschillende soorten manchetten en boorden. Of ik maak er een losse post van.

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Abonneer je op de RSS-feed van deze site

Comments are closed.